Jaarverslag 2022 20 februari 2023
Website
De penningmeester heeft het jaarverslag en het beleidsplan gepubliceerd op de website. De kosten voor de website en benodigde software neemt de penningmeester voor eigen rekening, waarvoor dank namens het bestuur.
Beleidsplan 2021-2023
De secretaris licht toe dat in verband met nieuwe privacywetgeving het bestuur formeel akkoord moet geven voor het gebruik van de namen van de bestuursleden. Ieder van de aanwezige bestuursleden heeft verklaard geen enkel bezwaar te hebben bij het gebruik van de namen op de website, in verslagen en andere officiële stukken.
Activiteiten in dit jaar
Door de Coronacrisis verliepen de overleg-aktiviteiten van het fonds veelal digitaal!
Het ging om de volgende projecten:
1. Project financiële hulp bij de aanschaf van een wasmachine voor het gezondheidscentrum voor melaatsen in Nalgonda, India
Melaatsheid komt in de streek rond Nalgonda nog steeds voor. In het gezondheidscentrum willen de Zusters melaatsen helpen. Op hen wordt vaak neergekeken door de samenleving. Vaker worden melaatsen ook in de steek gelaten door hun familie. Melaatsheid geeft een stigma.
Het Gezondheidscentrum behandelt mensen bij wie melaatsheid geconstateerd is en mensen bij wie de ziekte al verder gevorderd is en die al ernstige wonden hebben. Het centrum zorgt voor medicatie, voedsel en kleding.
Het probleem nu is dat mensen niet graag de kleren en lakens van melaatsen wassen, de patiënten kunnen dat ook niet zelf doen.
Daarom bestaat er een grote behoefte aan een wasmachine. Bovendien wordt zo ook water gespaard.
Title of Project:Financial assistance for Purchasing Washing Machine for Leprosy Health Centre, Nalgonda
Project Holder & Legal Holder : Sr. Ambica P. F.S.I.
Leprosy Health Centre, Diuppalapally Road,
Nalgonda – 508 001 T.S. India
Aid Requested: Rs. 73,500/- Euro: 925.- Euro
2. Project : Financiële hulp bij de aankoop van computers voor een school verbonden aan het gezondheidscentrum voor melaatsen, Nalgonda, India
Project Holder: Sr. Ambica P. FS.F.I., Leprosy Health Centre, Duppalapally Road , Nalgonda – 508 001 T.S. India. Aid Requested: Rs. 90,000/- Euro: 1125,-
Het gezondheidscentrum ligt in een streek waar de mensen erg arm zijn. De meesten hebben maar de helft van het jaar werk waardoor ze heel weinig inkomen hebben. In deze streek kan 43% van de mensen niet lezen en schrijven.
De bedoeling van de congregatie van zusters die het centrum opgezet hebben, is om zoveel mogelijk kinderen van de patiënten als ook kinderen uit de streek een belangrijke kans om zich te scholen te geven. Scholing en vorming is de enige manier om aan de armoede te ontsnappen en om een goede toekomst voor de kinderen mogelijk te maken. Daarom willen de zusters de kinderen graag de gelegenheid geven om te leren met computers te werken, ook met het oog op hun toekomstige banen.
Zij vragen daarom vier computers aan voor de school die bij het Gezondheidcentrum gebouwd is. Er is ook een kostschool waar kinderen uit de streek die zelf melaatsheid hebben opgelopen en kinderen van gezinnen waarvan de ouders melaats zijn kunnen logeren en naar school gaan. Momenteel logeren er 120 kinderen in de kostschool en zitten er 290 kinderen op de school. Daarnaast willen ze ook arme kinderen uit de buurt de kans geven te studeren.
Dit project kan veel betekenen voor deze kinderen en hun families. Het geeft hun perspectief op een goede toekomst met veel kansen om zich te ontwikkelen.
Als St.Franciscusfonds hebben we al jarenlang contact met Fr.Raja en de mensen waar hij mee samenwerkt. Deze congregatie is daar een van.
We bevelen dit project dan ook van harte aan omdat het juist de kansarme kinderen en hun gezinnen ten goede komt . De zusters zullen wanneer het project door kan gaan, verslag uitbrengen en foto’s sturen.We voegen ook de Engelse versie toe bij de projectaanvraag.
3. Project Financiële hulp voor aanschaf van een motorfiets voor een opbouwwerker om nieuwe zelfhulpgroepen voor vrouwen op te zetten en te bereiken.
In India leeft 75% van de mensen op het platteland en werkt in de landbouw. Vrouwen zaaien, wieden en oogsten, mannen ploegen met runderen of een tractor. Op het platteland kan vaak maar 180 tot 200 dagen per jaar gewerkt door afwisselend grote droogte of juist overvloedige regen tijdens de natte moesson.
De mannen geven veel van hun loon uit, zonder te sparen. Vrouwen worden als tweederangsburgers behandeld. De vrouwen willen sterker worden in hun positie en handelingsmogelijkheden. Daarvoor blijken zelfhulpgroepen heel geschikt, waar ze onder begeleiding van de opbouwwerker elkaar helpen en versterken, om bijvoorbeeld met hun mannen te overleggen over het sparen van een deel van hun lonen en zelf projecten met elkaar als vrouwen op te zetten. De opbouwwerker kan ook de vrouwen stimuleren zich verder te vormen en zich in te zetten voor vorming van hun kinderen.
Omdat de vrouwen ’s avonds het best kunnen samenkomen, is het voor de opbouwwerker noodzakelijk om een motorfiets te hebben, omdat het openbaar vervoer dan vaak afwezig is. Zo kan hij meerdere zelfhulpgroepen van vrouwen bereiken en begeleiden, waardoor de vrouwen hun zwakke positie door samenwerking kunnen verbeteren.
Een motorfiets kost, inclusief de verzekering voor vijf jaar, 950,- euro.
Bedankbrieven
Zoals ieder jaar heeft de voorzitter rond Kerstmis de donateurs per brief hartelijk bedankt voor de donaties.
Financieën
De financiële stukken worden separaat goedgekeurd.
Aldus door het bestuur per schriftelijke vergaderronde vastgesteld d.d. 31 juli 2023
N.Wijngaards-Serrarens, voorzitter
A.Wijngaards, secretaris
G.Spekken, penningmeester